Make your own free website on Tripod.com

 

England

I England kom perioden til at hedde Modern style, eller Liberty efter et stormagasin der blev grundlagt i perioden. Man tilstræbte et følelsesbetonet, floralt og personligt udtryk bla. med inspiration af den gotiske middelalder. Liberty var især koncentreret omkring William Morris og John Ruskin og The arts and crafts society.

I Glasgow blev en af Englands mest berømte bygninger i stilen opført. "Glasgow school of arts" af en arkitekt ved navn Charles Rennie Mackintosh.

 

Belgien

Belgien regnes for stedet hvor den første art nouveau udsprang. Inspireret af tankerne fra England byggedes Hotel Tassel af arkitekten Horta.

 

Frankrig

I Frankrig blev man inspireret af, men tog afstand til modern style, floraen var dog stadig bærende, i det der kom til at hedde "Art nouveau" men hvor det i England var udført som dekoration på flader. blev det i den franske udgave ført helt ud i konstruktionen. Dette blev ført ud i mange forskellige sammenhænge, eks. metrostationer og i boliginventar

Indenfor bygningskunsten dyrkede man det florale, det asymmetriske, hvilket var en stor kontrast til tidligere. Førhen havde man hyldet ligevægt og stabilitet i en symmetrisk sammehæng. Art nouveau stilen kulminerede på verdensudstillingen i Paris i 1900.

 

Hector Guimard er en af eksponenterne for fransk "Art Nouveau".

Her er en af nedgangene til metroen i Paris som Hecto Guimard konstruerede.

På Verdensudstillingen i Paris år 1900 vakte de franske art nouveau glaskunstnere stor opsigt. Bla. denne lampe af "Daum"

 

 

 

Spanien

Den spanske arts and crafts stil, "Modernism", kom især til at rotere om arkitekten Antonio Gaudi, der ligesom John Ruskin talte ornamentets sag i konstruktionen.

 

  Hans mest berømte værk er La Sagrada Familia, en ufuldendt kirke i Barcelona.

Østrig

 

I Østrig fik man efter verdensudstillingen i Paris et kraftcenter for den fælleseuropæiske stil. Den østrigske udgave af arts and craft blev til "Sezession" der betyder udvandring. Den østrigske stil udviklede sig sammen med den tyske, men med mere vægt på geometri og orden. Formsproget var stramt og disciplineret.

 

Tyskland

 

I Tyskland kom stilen til at hedde Jugendstil efter design magazinet "jugend". Bevægelsen havde omdrejningspunkt i centre som München og Berlin og Darmstad

München var det oprindelige absolutte centrum, her blev Jugendstilen grundlagt i 1897 og her finder man også mange huse udført i Jugendstilen, nogle af de mest berømte gik dog tabt under første verdenskrig.